Η δύναμη του #hashtag
Ας το παραδεχτούμε. Στην αρχή όλοι βάλαμε κάπου ένα ξεκάρφωτο hashtag, έτσι γιατί το είδαμε στο προφίλ του φίλου, συναδέλφου, γείτονα και δε θέλαμε να είμαστε εκτός trend. Η καημένη η δίεση λοιπόν, φορέθηκε για συνεχόμενες σεζόν και παραμένει εντός μόδας, και όχι τυχαία. Βέβαια, μια γρήγορη ματιά στα social networks (πλην του twitter που είναι αναγκαίο) με φέρνει σε σημείο να θυμηθώ αυτό που έλεγε η γιαγιά μου για την κατάχρηση, "πιπέρι παντού, πιπέρι και στα λάχανα". Ε, hashtags και στα λάχανα πια, νισάφι.
Το πιο αστείο είναι ότι ορισμένοι επιδέξιοι social media superusers τοποθετούν hashtag όχι μόνο στην αρχή της φράσης αλλά και στο τέλος, ίσως για να είναι συμμετρικό το αποτέλεσμα. Σε αυτό πάντως, τα καταφέρνουν, δείχνει όντως συμμετρικότερο και εξισορροπεί λίγο την ασυμμετρία της καθημερινότητάς μας. Τελικά τα hashtags τί εξυπηρετούν και κατά πόσο τα χρησιμοποιούμε σωστά;
Η δίεση μπροστά από μία λέξη ή φράση που χρησιμοποιούμε στα social media έχει τεράστια δύναμη. Καθιστά τη δημοσίευσή μας ορατή σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το ίδιο θέμα, ανεξάρτητα από το αν είναι φίλοι μας ή όχι. Δημιουργεί άμεσα και εύκολα μία μίνι πλατφόρμα ορατή σε παγκόσμια κλίμακα όπου ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει ανθρώπους με κοινές εμπειρίες, σκοπό ή ιδέες. Ακόμα, μπορεί να εκφράσει τις ευχές ή τη συμπαράστασή του ( όπως με το #NepalEarthquake) και το καλύτερο; Να διαμαρτυρηθεί. Πολλές εταιρείες έχουν πάψει να απαντούν σε οργισμένα γράμματα και e-mails, όμως, αν ο πελάτης γράψει το παράπονό του σε social media με το hashtag της εταιρείας, αμέσως το καθιστά εμφανές τόσο στην εταιρεία όσο και στους followers, fans, φίλους και πελάτες της. Και ναι, έχεις πιο πολλές πιθανότητες να λάβεις απάντηση με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρά με άλλους old fashioned τρόπους. Χρειάζεται εξήγηση αυτό; Δημοσιοποιείς κακώς κείμενα και, από την εταιρική πλευρά, ελλοχεύει ο φόβος να αποτρέψεις πιθανούς πελάτες να επιλέξουν την εν λόγω εταιρεία (πάντα έγκυρο παράδειγμα οι αεροπορικές εταιρείες).
Άρα τα hashtags έχουν δύναμη αν ξέρεις να τα χρησιμοποιείς σωστά. Η γνωστή εταιρεία υπόδησης TOMS για κάθε φωτογραφία που ανέβαινε με πόδια χωρίς παπούτσια και το #withoutshoes χάριζε ένα ζευγάρι παπούτσια σε κάποιο παιδί που αποδεδειγμένα τα χρειαζόταν. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως το hashtag μπορεί να αποτελέσει και προωθητικό εργαλείο στα πλαίσια campaigning. Πολυεργαλείο αγαπητέ αναγνώστη!
Ρίξε μιά ματιά στο tag, προκειμένου να βρεις tips για τη σωστή χρήση του hashtag και να δεις το Infographic!