Ιστορίες μιας συνέντευξης #1 (Τύποι Συνεντεύξεων Και Πώς προετοιμάζομαι;)
Πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις, θυμήσου αυτό που είπαμε σε παλαιότερο άρθρο. Έχεις συνέντευξη; Έχεις πιθανότητες! Και το σλόγκαν (που δεν είναι δικό μου αλλά το δανείζομαι από τη φίλη μου, Βενετία) "Υπομονή-Επιμονή-Διάθεση". Μα τι ωραίο σλόγκαν, εμπεριέχει όλα τα βέλη που θα χρειαστείς στη φαρέτρα σου. Στο άρθρο #1 που διαβάζεις, θα σου πω πως προετοιμάζεσαι για τη συνεντευξιακή διαδικασία. Θα ακολουθήσουν επόμενα άρθρα με πιθανές ερωτήσεις που θα σου υποβληθούν, με το πως πρέπει να συμπεριφερθείς μετά τη συνέντευξη, το σωστό dress code και άλλα, φαινομενικά εύκολα, όμως στην πράξη περίπλοκα και πολύ σημαντικά!
Έχεις στα χέρια σου μία ημερομηνία και ξέρεις σε πόσες μέρες θα συναντήσεις τον εν δυνάμει εργοδότη σου. Συνήθως, το ραντεβού κλείνεται από μία εβδομάδα μέχρι και 2 μέρες νωρίτερα. Ανάλογα το χρόνο που διαθέτεις, πρέπει να οργανωθείς. Ξεκινάς homework !
Η εταιρεία που ανταποκρίθηκε στο Βιογραφικό σου γνωρίζει ήδη κάποια βασικά πράγματα για εσένα και θέλει να αξιολογήσει την παρουσία σου σε τομείς που δε φαίνονται μέσα από το CV (ικανότητα κριτικής σκέψης, ετοιμολογία, κοινωνική συμπεριφορά, σοβαρότητα, γενικότερες γνώσεις, προοπτικές εξέλιξης).
Τύποι Συνέντευξης:
Δυστυχώς, κανένας δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει τον τύπο της συνέντευξης από την οποία θα περάσεις. Τρεις είναι οι καθιερωμένες διαδικασίες συνέντευξης και διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία ανάλογα τόσο με το μέγεθός της όσο και με τη θέση για την οποία εξετάζεσαι. Η ατομική συνέντευξη παρατηρείται συχνότερα και πρόκειται για face to face συζήτηση (σε ρωτάνε-απαντάς, έτσι πάνε αυτά!) με ένα στέλεχος και μόνο (ενδεχομένως να παρακολουθεί και κάποιος άλλος, χωρίς να παρεμβαίνει όμως). Η ομαδική συνέντευξη, που είναι ο δεύτερος τύπος, είναι λίγο πιο tricky γιατί παίζει με την ψυχολογία σου ευκολότερα (θυμήσου την ψυχολογική ανακριτική τακτική του good cop-bad cop: στην ουσία, κανείς δε θέλει να σε πιέσει, έτσι από καπρίτσιο. Να δουν τον τρόπο της αντίδρασής σου θέλουν, σε διαφορετικές καταστάσεις πίεσης)... Αν ξέρεις τι σε περιμένει όμως, μπορείς να το χειριστείς καλύτερα, δε νομίζεις; Οι ερωτήσεις γίνονται από επιτροπή (το λεγόμενο Board of Interviewers που απαρτίζεται από 3-5 άτομα ) και, συνήθως, απαιτείται η γνωμοδότηση όχι μόνο του Προϊσταμένου, αλλά και του Διευθυντή, του υπεύθυνου τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού κλπ.. Τελευταία μορφή επιλογής υποψηφίου εργαζομένου είναι με Assesment Centre, με τη μέθοδο δηλαδή των ομαδικών tasks. Σε αυτήν την περίπτωση, οι προσωπικές ερωτήσεις θα είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες αλλά θα πρέπει να συμμετέχεις σε ομαδικές εργασίες, παρουσιάσεις και τεστ (δες το άρθρο #2 για να μάθεις τα είδη των τεστ).
Τί κάνω πριν τη συνέντευξη;
Είναι αναγκαίο, πριν πας στη συνέντευξη που ορίστηκε, να μάθεις όσα μπορείς περισσότερα για την εταιρεία αυτή. Πότε ιδρύθηκε (αν είναι νεοσύστατη ή μετράει χρόνια στην αγορά), το ακριβές αντικείμενό της (π.χ. το εισαγωγές-εξαγωγές είναι εντελώς αόριστο), αν είναι οικογενειακή επιχείρηση (συνήθως είναι πιο "φιλικές" οι συνεντεύξεις σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις) και, γενικά, ξεψάχνισε το site τους και βάλε φωτιά στο Google, για να δεις τι άλλο μπορείς να μάθεις. Ακόμα καλύτερα, αν έχεις κάποιο γνωστό που να έχει εργαστεί εκεί ή να έχει πάει για συνέντευξη, ρώτα αν, στην περίπτωσή του, αρκέστηκαν σε ερωτήσεις ή του ζήτησαν να απαντήσει και σε κάποιο τεστ (είθισται να σε ενημερώνουν a priori για αυτό αλλά μην εκπλαγείς αν σου ζητηθεί εκείνη την ώρα).
Μόλις μάθεις λεπτομέρειες για την εταιρεία, ξανακοίτα το Βιογραφικό σου και προετοίμασε τις απαντήσεις σου για την εργασιακή εμπειρία και τις σπουδές σου. Πρέπει να μπορείς να απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση ανακύψει σχετικά με όσα γράφεις, τεκμηριωμένα και εύκολα. Η άνεση αυτή, δίνει την εικόνα ενός συγκροτημένου ανθρώπου με αυτοπεποίθηση και ποτέ κανένας δεν έχασε από αυτό.
Φρόντισε να μάθεις από πριν την ακριβή διεύθυνση του γραφείου που θα γίνει η συνέντευξη και βρες τη στο χάρτη ώστε να ξέρεις που θα πας και πόση ώρα χρειάζεσαι. Είναι σαφές ότι έχεις σημειώσει με ποιόν έχεις κλείσει το ραντεβού αυτό (ονοματεπώνυμο) και δεν πας στη Γραμματεία ψάχνοντας.
Οι ώρες πριν τη μεγάλη στιγμή (tips για να μην πέσεις σε κοινά λάθη):
Είναι σημαντικό το προηγούμενο βράδυ να έχεις κοιμηθεί νωρίς και καλά. Το ξενύχτι και το αλκοόλ φαίνονται στα μάτια ενός έμπειρου interviewer. Αν η συνέντευξη είναι πρωί, φρόντισε να ξυπνήσεις αρκετά νωρίτερα ώστε να έχεις το χρόνο να απολαύσεις ένα ελαφρύ αλλά πλήρες πρωινό (μην παραλείψεις την πρωτεΐνη που θα σε κρατήσει χορτάτο για περισσότερη ώρα) και να κάνεις με άνεση ένα μπάνιο. Αν η συνέντευξη είναι μετά το μεσημέρι, πρόσεξε να μη φας κάτι πολύ βαρύ και δύσπεπτο. Δε χρειάζεται να σου πω ότι από τη στιγμή που θα βγεις από το σπίτι, αν είσαι καπνιστής, καλό είναι να μην καπνίσεις μιας και η μυρωδιά του καπνού είναι για πολλούς ιδιαιτέρως ενοχλητική ή και αφόρητη.
Στο άρθρο #3 μπορείς να βρεις όλες τις λεπτομέρειες για το dress code που ενδείκνυται (είναι πολύ σημαντικό, μην το προσπεράσεις!).
Συνέχισε με τα υπόλοιπα άρθρα μου σε αυτό το τμήμα για να αποκτήσεις μία πλήρη εικόνα σχετικά με την επιτυχημένη επαγγελματική συνέντευξη και τα μυστικά της!
Προς το παρόν, Υπομονή-Επιμονή-Διάθεση!