Ιστορίες μιας συνέντευξης #2 (Τα είδη των Τεστ)

2015-05-18 15:52

Είναι αρκετά διαδεδομένη πλέον η μέθοδος των τεστ, συμπληρωματικά της συνέντευξης, στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου για μία εργασιακή θέση. Τα τεστ αυτά, σκοπό έχουν να αξιολογήσουν τόσο τις διαφορετικές ικανότητες του κάθε υποψηφίου (π.χ. διοικητικές), αλλά και να μετρήσουν δεξιότητες απαραίτητες για τη θέση, να αντιληφθούν στοιχεία της προσωπικότητάς του και τα ενδιαφέροντά του. 

Οι τύποι των τεστ είναι επτά με μία γενική θεώρηση. Ας τους δούμε μαζί

1.   Τεστ Ενδιαφερόντων: γίνεται όταν η εταιρεία προσπαθεί αν ανιχνεύσει σε ποιόν από τους τομείς της θα ταίριαζες καλύτερα. Απευθύνεται κυρίως σε νεαρά άτομα που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους και δεν προέρχονται από καθορισμένο γνωστικό-επιστημονικό πεδίο ή σε φοιτητές που επιθυμούν να κάνουν πρακτική άσκηση.

2.   Τεστ εκπαιδευσιμότητας: αν και καλείται τεστ γιατί εξ αυτού θα αξιολογηθείς, πρόκειται συνήθως για εργασία (mini project) το οποίο απαιτεί ο υποψήφιος να έχει ανεπτυγμένες τις δεξιότητες που απαιτεί η θέση του ενδιαφέροντός του. Από αυτό το τεστ αξιολογείσαι και κρίνεσαι περισσότερο από τις λεπτομέρειες παρά από τη γενικότερη εικόνα. Τέλος, λάβε υπόψη σου ότι το θέμα της εργασίας το μαθαίνεις εκείνη την ώρα ώστε να μην έχεις χρόνο να προετοιμαστείς.

3.   Τεστ προσωπικότητας: είναι τα πλέον συζητημένα τεστ και εξαιρετικά διαδεδομένα σε χώρες όπως Η Αμερική. Είναι της μόδας, πως να το κάνουμε. Και γιατί να μην είναι δηλαδή, αφού, αν είναι σωστά δομημένες οι ερωτήσεις τους, ο εν δυνάμει εργοδότης σου μπορεί να μάθει για εσένα όσα ενδεχομένως δεν ξέρουν ούτε οι φίλοι σου1 Μετριούνται συνθήκες όπως η συναισθηματική δυναμική του ατόμου, η ωριμότητά του, η διαχείριση του άγχους του, η διάθεσή του απέναντι στην δουλειά και τα προβλήματα που συνεπάγεται και άλλα χαρακτηριστικά σου που είναι σημαντικά για τον εργοδότη και την ένταξή σου στο εργασιακό περιβάλλον.

4.   Τεστ ικανοτήτων: κατά τη γνώμη μου, το πιο tricky τεστ ever! Εξετάζεσαι γλωσσικά, αριθμητικά, διαγραμματικά αλά και σε σχέση με την παρατηρητικότητά σου. Θα μπλεχτείς ίσως με τα διάφορα τρίγωνα, τετράγωνα και λοιπά σχήματα και σχέδια. Tip: στον ελεύθερο χρόνο σου βρες δείγματα τέτοιων τεστ στο google και κάνε μερικά για να μην τα δεις πρώτη φορά υπό πίεση. Θα τα βρεις ως aptitude tests!

5.   Τεστ γνώσεων: μέσα από ερωτήσεις ή φαινομενικά αληθινές καταστάσεις θα σου ζητηθεί να δώσεις λύσεις και απαντήσεις. Γιατί; Για να φανεί αν οι γνώσεις σου είναι, προς το παρόν, ικανοποιητικές για τη θέση που αξιολογείσαι.

6.   Τεστ ευφυΐας και διοικητικών ικανοτήτων: θα δώσει κάποια βασικά στοιχεία της διανοητικής σου κατάστασης  στον μελλοντικό σου ( fingers crossed!) εργοδότη. Τόσο απλά (οι ερωτήσεις εμπεριέχουν λεξιλόγιο, γενικά θέματα, συγκρίσεις).

7.   Τεστ επαγγελματικών δεξιοτήτων: πολλές εταιρείες προτιμούν αυτή τη μορφή τεστ γιατί συνδυάζει αρκετά από τα τεστάκια που ανέφερα παραπάνω, σε μια πιο σύντομη εκδοχή με εξίσου καλά αποτελέσματα.  Από αυτά τα τεστ μπορεί κάποιος να δει το συνεργατικό ή μη πνεύμα σου, την ομαδικότητά σου, την εξυπνάδα σου και πολλά πολλά άλλα, ανάλογα με τον τρόπο που έχουν δομηθεί οι ερωτήσεις.

 

Και τώρα, ο κόσμος των τεστ για τη δουλειά που επιθυμείς είναι κτήμα σου! Ξέρεις τι σε περιμένει και τίποτα δεν μπορεί να σε φέρει προ απροόπτου. Προετοιμάσου κατάλληλα με τον γνωστό τρόπο.... Google it! Και να θυμάσαι ότι στη ζωή σου θα αξιολογείσαι διαρκώς. Bad news? True story!!!