Μπήκες στη σχολή; Ώρα για οργάνωση (tips για να βγεις νικητής!)

2015-06-09 14:42

Η καλύτερη ώρα για να δημοσιευτεί αυτό το άρθρο θα ήταν ο Σεπτέμβρης. Αποφάσισα να το ανεβάσω τώρα (και μόλις έπεσα στην παγίδα του να κάνω το πρώτο -και τελευταίο επίζω-  επικοινωνιακό λάθος, ξεκινώντας με το "τι θα έπρεπε"!) γιατί πολύ πρόσφατα είχα αυτή τη συζήτηση με φοιτητή. Συνειδητοποίησα λοιπόν, ότι ως φοιτητές, τόσο εμείς οι...παλαιότεροι όσο και τα νέα φυντάνια του ελληνικού Πανεπιστημίου, πέφτουν σε παγίδες στρατηγικά λάθος κινήσεων! Ποιός είπε ότι για να τελειώσεις τη σχολή σου στην ώρα της πρέπει μόνο να διαβάζεις; Μάθε τούτο: πρέπει κυρίως να διαβάζεις. Κατά τα άλλα, πρέπει να ενημερώνεσαι, να ενημερώνεσαι και να ενημερώνεσαι και λίγο.

 

Tips για νέους φοιτητές:

·         Ο χαμός που βλέπεις την πρώτη μέρα των εγγραφών στη Γραμματεία της σχολής σου, μάντεψε: είναι ο ίδιος κάθε εξάμηνο. Φουρνιές φοιτητών μπαίνουν, λιγότερες βγαίνουν αλλά ο χαμός καλά κρατεί. Μη ρωτήσεις γιατί συμβαίνει αυτό, φρόντισε απλώς τις ημέρες των εγγραφών να πηγαίνεις από νωρίς να πιάσεις στασίδι. Σε μερικές προχώ σχολές μοιράζουν και χαρτάκια με αριθμούς. Αμέ!

·         Διάβασε πολύ καλά το πρόγραμμα σπουδών της σχολής σου και μάθε ποιά μαθήματα είναι τα υποχρεωτικά, ποιά τα υποχρεωτικά-επιλογής και ποιά τα ελεύθερης επιλογής. Δε θέλεις να δηλώνεις μόνο τα ελεύθερης επιλογής  (οκ, είναι πιο εύκολα) και στο τέλος να χρωστάς υποχρεωτικά. Δε βγαίνει το πλάνο της τετραετίας, κατάλαβες;

·         Ζήτα από τη Γραμματεία σου (όχι την ημέρα των εγγραφών, λυπήσου τους) μία λίστα με τις ώρες γραφείου και τα e-mail των καθηγητών σου. Έτσι, θα μπορέσεις να επικοινωνήσεις ανά πάσα στιγμή και,  κυρίως, θα νιώθεις ασφάλεια. Λόγω καταλήψεων, απεργιών και πολλών άλλων, θα διαπιστώσεις ότι πολλά μαθήματα (και εξεταστικές δυστυχώς) χάνονται. Είναι σοφό να μπορείς να μάθεις από πρώτο χέρι την ύλη σου ή να ρωτήσεις οτιδήποτε σε απασχολεί σε σχέση με το μάθημα απευθείας τον καθηγητή σου. Δεν είναι μπαμπούλες, άνθρωποι που θα εκτιμήσουν το ενδιαφέρον σου είναι!

·         Γράψου άμεσα στη βιβλιοθήκη. Δες τις μέρες και ώρες λειτουργίας (συνήθως Παρασκευές κλείνουν νωρίτερα).

·         Ζήτα πιστοποιητικό παρακολούθησης σπουδών σε ανύποπτο χρόνο (από τη Γραμματεία και αυτό). Εννοείται πως κάπου θα σου ζητηθεί.

·         Τα υποχρεωτικά μαθήματα, συνήθως, έχουν πολύ κόσμο. Τα παρακολουθούν φοιτητές από όλα τα έτη σπουδών γιατί τα χρωστάνε και δεν μπορούν να τα αλλάξουν με άλλα! Σε αυτά τα μαθήματα φρόντισε να φτάνεις νωρίτερα στην αίθουσα για να βρίσκεις θέση. Όρθιος ή στο πάτωμα είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις.

·         Από την πρώτη μέρα στη σχολή θα σε πλησιάσουν χαμογελαστά παιδάκια που θα σου ζητήσουν να γίνεται φίλοι και να σε βοηθήσουν με όλες τις διαδικασίες εγγραφής και όχι μόνο. Όχι, δεν σε συμπάθησαν γιατί είσαι ωραίος. Ούτε είναι παιδάκια που αισθάνονται μόνα τους και ψάχνουν φίλους για να παίξουν. Είναι εκπρόσωποι κομματικών φορέων που από εσένα και πολλούς άλλους αντλούν ψήφους στις φοιτητικές εκλογές με αντάλλαγμα τη διευκόλυνσή σου στα πρακτικά ζητήματα. Δεν είναι κακά παιδιά πάντως, αρκεί να επιλέξεις την παρέα σου και να μην υποσχεθείς τίποτα σε κανέναν αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος!

·         Φαγητό και καφές στη σχολή; Εννοείται! Περπάτα μέσα στη σχολή σου, μάθε που βρίσκεται το κάθε τι και επισκέψου το εστιατόριο και τις γύρω καφετέριες. Είναι δεδομένο ότι θα περάσεις πολλές ώρες εκεί γύρω άρα είναι καλό να δικτυωθείς. Για τις πρώτες μέρες το εστιατόριο/κυλικείο είναι πολύ καλή ευκαιρία να γνωριστείς με άλλους πρωτοετείς. By the way, ρώτα και για την κάρτα σίτισης. Βγαίνει πιο εύκολα από όσο νομίζεις και μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμη μιας  και η ποιότητα του φαγητό στη σχολή μπορεί να σε εκπλήξει! 

·         Τρόποι για να γνωρίσεις καινούριο κόσμο υπάρχουν πολλοί. Μέσα στο χρόνο πραγματοποιούνται  εκδρομές από ανεξάρτητους φορείς με το Πανεπιστήμιο σε προνομιακές τιμές και συμμετέχουν σχεδόν όλες οι σχολές. Ακόμη, μην παραλείψεις τα πάρτυ! Ω ναι, πάρτυ της Νομικής, του Παντείου, της Ιατρικής... Χρόνο και διάθεση να έχεις...

Και κάπου εδώ τελειώνει ο οδηγός για τα πρώτα αναγκαία βήματα επιβίωσης στο Πανεπιστήμιο. Stay tuned γιατί έρχονται και άλλα άρθρα για την επιβίωση σου στην εξεταστική και σε άλλες φάσεις της φοιτητικής συ ζωής την οποία σου εύχομαι να απολαύσεις στο μέγιστο!