Παρουσιάζω project στην εταιρεία! Και τώρα;

2015-05-15 11:13

 

 

Και τώρα; Τώρα είναι η ευκαιρία σου να λάμψεις και να σε θυμάται εφεξής μέχρι και ο αδιάφορος εκείνος συνάδελφος που το πρωί πετάει μία γενική καλημέρα σε όλους. Κάθε παρουσίαση στη δουλειά σου είναι μία ευκαιρία να δείξεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ξεκινώντας από την ποιότητα της εκπαίδευσής σου και τις ιδέες που έχεις μέχρι τις γενικότερες γνώσεις και κατάρτιση στο αντικείμενό σου. Θυμήσου όμως! Ενώ μπορεί μία παρουσίαση να σε ανεβάσει αν είναι "δυνατή", σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να σε καταβαραθρώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα (panicking doesn't help). Θέλω να μοιραστώ μαζί σου τα βήματα που θα σε κατοχυρώσουν για μία άρτια επικοινωνιακά παρουσίαση (το περιεχόμενο είναι δική σου δουλειά το καταλαβαίνεις!)

Πριν την παρουσίαση:

  1. Κάνε πλήρη έρευνα για το θέμα σου και κράτα πολλά, πολλά, πολλά footnotes. Για ένα διάστημα το γραφείο σου θα μοιάζει σαν να πυρπολήθηκε από τον κακό πλανήτη "post it-post it", μιας και τα κλασικά post-it χαρτάκια θα είναι παντού να σου θυμίζουν όσα δεν πρέπει να ξεχάσεις!
  2. Αν έχεις απορίες, ρώτα τον προϊστάμενο και όχι τους συναδέλφους, τη μαμά ή τη θεία σου που έχει και ενόραση. Δεν θα υποβιβαστείς στα μάτια του προϊσταμένου σου αν διευκρινίσεις τις απορίες σου (άλλωστε μία καλή παρουσίαση δική σου σημαίνει extra πόντους για το τμήμα του!). Σε περίπτωση που δεν ρωτήσεις, κινδυνεύεις να βγεις εκτός θέματος ή να είναι ελλιπής η ανάλυσή σου. Δεν το θέλεις αυτό, έτσι;
  3. Γράψε την παρουσίασή σου στον υπολογιστή και βάλε την σε ντοσιέ, μέσα σε διαφάνειες. Είναι αντιεπαγγελματικό να εμφανιστείς με δεκάδες μικρά χαρτάκια γραμμένα στο χέρι σαν τη λίστα του Super Market. Επίσης, δε θέλεις το κείμενό σου να έχει λεκέδες από καφέ, κρασί ή οτιδήποτε σε συνοδεύει στη βραδυνή σου πρόβα.
  4. Διάβασε την παρουσίασή σου δυνατά πολλές φορές μέχρι να γίνει κτήμα σου. Άκουσε τη φωνή σου και υπογράμμισε στο κείμενο τα σημεία εκείνα που πρέπει να τονίσεις, βάζοντας αστεράκια εκεί που μπερδεύεσαι ή κυκλώνοντας τα σημεία που πρέπει να κάνεις παύση. Χρησιμοποίησε ό,ποια σημαδάκια σε βολεύουν προκειμένου την ώρα που θα μιλάς στο κοινό σου να έχεις εκτός της παρουσίασης και έναν επικοινωνιακό χάρτη, έτοιμο, μπροστά σου. Το βήμα αυτό είναι πολύ βασικό, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι λόγω άγχους μιλάνε είτε πολύ γρήγορα, είτε χωρίς τελείες και σωστή αναπνοή. Αποτέλεσμα; Αγχώνεις και τον θεατή!
  5. Μετά από αρκετές αναγνώσεις δυνατά (και μπροστά στον καθρέφτη), ηχογράφησε τον εαυτό σου. Άκουσε προσεκτικά την ηχογράφηση και διόρθωσε ό,τι δεν ακούγεται καλά στην εκφορά του λόγου σου. Επανάλαβε μέχρι να σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα. Θυμήσου ότι η φωνή σου πρέπει να χρωματίζεται ανάλογα και να έχει διακυμάνσεις, ειδάλλως μην παραξενευτείς αν δεις βαριεστημένα και νυσταγμένα πρόσωπα.
  6. Η γλώσσα του σώματος! Το σημαντικότερο ίσως κομμάτι σε κάθε παρουσίαση! Ενόσω μιλάς, κοίτα το κοινό σου και όχι τα χαρτιά σου! Τα χαρτιά είναι εκεί για να νιώθεις ασφαλής και να πέφτει το μάτι σου ανά διαστήματα, όχι για να κάνεις ανάγνωση λέξη προς λέξη. Η οπτική επαφή είναι αναγκαία για να δημιουργήσεις σχέση εμπιστοσύνης με όσους σε ακούν. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης καλό είναι να κοιτάξεις όσους περισσότερους συναδέλφους μπορείς, δείχνοντας ότι απευθύνεσαι σε εκείνους (όχι μόνο στον προϊστάμενο!). Tip για όσους νιώθουν άβολα με την πρακτική αυτή: Βρίσκεις δυο-τρία σημεία στην αίθουσα και κοιτάς εκεί, εναλλάσσοντάς τα. Όχι στα χαρτιά σου! Ακόμη, μπορείς να φτιάξεις μία power point παρουσίαση, συνοδευτική της ανάλυσής σου, και η προσοχή σου να είναι στραμμένη στον προτζέκτορα την περισσότερη ώρα, δείχνοντας κι επεξηγώντας. Τα χέρια σου είναι δίαυλος επικοινωνίας, το γνώριζες; Δεν πάνε πακέτο με τους ώμους και το κεφάλι... Τα κουνάς βοηθώντας τον θεατή σου να καταλάβει τι λες. Ήρεμες και επεξηγηματικές κινήσεις των χεριών έχει παρατηρηθεί ότι ενισχύουν τη θέση του ομιλητή. Αν το άγχος σου σε κυριεύει, μπορείς να κρατάς κάτι (π.χ. ένα στυλό). Τα πόδια σου, από την άλλη, μάζεψέ τα. Ούτε ακίνητος αλλά ούτε και πάνω κάτω στην αίθουσα κοινώς! Δε θέλεις να ζαλίσεις κανέναν!
  7. Πρόσεξε το ντύσιμό σου. Την ημέρα της παρουσίασης μην βάλεις καινούρια ρούχα. Μπορεί να σε ενοχλήσουν, να έχουν κάποιο μικροελάττωμα που δε φαίνεται και να καταλήξεις αστείος. Επίλεξε από το προηγούμενο βράδυ τι θα φορέσεις φροντίζοντας ό,τι βάλεις να είναι φρεσκοπλυμένο, σιδερωμένο και ξαναφορεμένο στο παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και για τα  παπούτσια. Στις γυναίκες, το ελαφρύ make up δίνει πάντα την φρεσκάδα που μας στέρησε το χθεσινοβραδυνό ξενύχτι αλλά προσοχή στην υπερβολή! Σε σχέση με τα ρούχα, δώσε βάση στην επιλογή των χρωμάτων. Αν φορέσεις έντονα χρώματα ή patterns είναι πιθανό ο θεατής να καταλήξει να μετράει πόσα ελεφαντάκια έχει η φούστα ή η γραβάτα σου και να μην ακούσει λέξη!
  8. Το πρωί πριν την παρουσίαση έφτασε! Ξύπνα νωρίς και πιες τον καφέ σου αναλογιζόμενος ότι γνωρίζεις πολύ καλά το αντικείμενό σου και άκου λίγη μουσική. Φάε σωστό πρωινό χωρίς υπερβολές. Δεν συζητάμε, φυσικά, ότι πριν ντυθείς πρέπει να είσαι πεντακάθαρος (και το άρωμα, με μέτρο!). Φτάσε έγκαιρα στη δουλειά σου, χαμογελαστός. Εκπέμπει αυτοπεποίθηση και προετοιμάζει θετικά τους συναδέλφους σου για αυτό που θα ακολουθήσει.

 

Στην παρουσίαση:

 Εξασφάλισε ότι έχεις νερό, σε περίπτωση που το χρειαστείς, και κλείσε το κινητό σου. Έτοιμος; Μα φυσικά!

 

Μετά την παρουσίαση:

 

Ανάλογα με το ύφος της εταιρείας για την οποία εργάζεσαι, αξιολόγησε αν ταιριάζει να στείλεις ένα ευχαριστήριο e-mail σε όσους σε παρακολούθησαν σήμερα. Ενημέρωσέ τους, επίσης, πως τα στοιχεία της παρουσίασής σου είναι στη διάθεσή τους, upon request!

 Έξυπνη Οδηγία: Αν θέλεις, θα βρεις στο youtube πολλά χρήσιμα βιντεάκια για την παρουσίαση και τις τεχνικές της! 

Παραθέτω μερικά εύκολα και σύντομα:

Και για να εξασκήσεις όσα έμαθες σήμερα: The Speech that Made Obama President

Give it a try!